Friday, August 13, 2010

Trigonometry rignometry help

Guys my neighbour came up to me and asked me if i know any trigonometry tutor, i was at my house watching a movie on TV and having a pizza. This gave me an idea to share my idea to help many children as this neighbour of mine.

Guys we have many online tutors who help us, there are many online free trigonometry tutoring provided these days. Many of the children get a lot of help from it. They give tutoring in such a simple manner that any simple person can also understand the basics of trigonometry and get flying colours in his/her class.

I just looked at some solved trigonometry answers and was so impressed with the way it was solved. I just you all look at these sites once.

Wednesday, August 11, 2010

Some suggestion

My friends there are many children who come up to me and ask me the information about some geometry book. I always suggest them to get the geometry book online. This will save your time and you will get it quickly also.

You can learn many simple mathematical problems also quickly by hunting the concept online.

Have you looked at the globe, the shape of the globe is round or a circle right. You can know what is the measurement of the circle by learning the circle properties online quickly.

Guys these advices will help you get help online quickly.

Sunday, August 8, 2010

Math General Knowledge


The concept i have today is just to improve your general knowledge questions and answers this will be of in use any time of your life. Look at the guy here he is such a hard working child.

Look for the GK math questions answered earlier.

Look for some simple gk math question below.

How long is a decade? Tell me? Does any body knows that. Well look at the answer below.

A decade is 10 years. In simple words it can be explained as Ten years, or ten of something. Decade used alone means ten years. It can also be used in combining form, as a decade counter -- a counter which counts to ten.

Do you have some other topics or any examples that you want me to solve it for you. Keep me informed.

Wednesday, August 4, 2010

Easy Math help

I just felt like spending some time with you guys and sharing a few of my thoughts today.

You all are very small and keep this in mind that you will have to learn all the big words and definitions to know the math or to know science or indeed any subject.

I have always explained you in the importance of working on some
math quiz to improve your knowledge on math. To get prepared for your exams, you need to practice more and more. Work on many problems like for example we have online 8th grade math worksheets, you just have to look into those worksheets and answer them. This will help you get prepared for your coming exams.



Work or practice on improving your handwriting, if it is clear then your teachers will find it easy to correct your answer sheets. Make use of the available resources and technology around you, to improve your knowledge.

Tuesday, July 20, 2010

Mathematics

Guys, Do you know what are the uses mathematics chart ?

Well this is available online these days, you just have to check it on your system and the chart is in front of you. This will give you a proper direction towards math help.

Math Chart Multiplication:

x0123456789101112
00000000000000
10123456789101112
2024681012141618202224
30369121518212427303336
404812162024283236404448
5051015202530354045505560
6061218243036424854606672
7071421283542495663707784
8081624324048566472808896
90918273645546372819099108
100102030405060708090100110120
110112233445566778899110121132
1201224364860728496108120132144

Look above for the mathematical chart for multiplication, we will work on radical calculator in our next post check that out as well.

Thursday, July 15, 2010

Some more help on 8th grade math

The basics of algebra, geometry problems are based on rational numbers and finding volume and surface volume problems comes under the 8th grade math and some of these problems are solved to help you. Look Below.

This is the continuous of my previous post which gave you some solved 8th grade math problems look at it before we start.

Question No.1

Find the surface area of a cuboid given l = 15 cm, h = 11 cm and w = 13 cm

Solution :

Surface Area of cuboid = 2(lw + wh + hl)

= 2 ( (15x13) + (13x11) + (11x15) )

= 2(195 + 143 + 165)

= 2(503)

= 1006 cm2

Question No.2

Find the height of the square pyramid if the volume is 72 cm3 and the base of side is 6 cm.

Solution

Volume of square pyramid = 1/3 Ah

= 1/3 a2 h (Area of square = a2)

Height of pyramid h = (3 * V) / a2

= (3*72) / 62

= 6 cm

Next i will come up with more and more but this time its going to be 9th grade math help. Work on some more problems by using your own numbers and give me your feedback on this.

Thursday, July 8, 2010

Problems with solution

Guys, this post is different compared to my other post, this contains some problems and their solutions. They will help our 7th grade math students. It has different types of problems in it. Check them out below.

Problem 1:

John invested RS 8000 for 60 months. The simple interest he received of RS 1500. Find rate of interest?

Answer: 3.75%

Problem 2:

What is the percentage of 74?

Answer: 74%

Problem 3:

Find the area of a rectangle with base of length is 11 inches and height of 3 inches.

Answer: 33 square inches.

Problem 4:

Find the area and perimeter of a rectangle with length 10cm and breadth 3cm.

Answer: Area of a rectangle = 30cm2 Perimeter of a rectangle = 26cm

Problem 5:

Change ¾ into decimal?

Solution: 0.75

Problem 6:

Write all the factors of 68

Solution: 1, 2, 4, 17, 34 and 68

Problem 7:

The two quantities are not in the same units. Therefore, we have to convert them into same unit.

Solution: ratio is 3: 5

Problem 8:

One of the sides and corresponding height of a parallelogram are 5 cm and 3cm respectively. Find the area of the parallelogram.

Solution: 15cm2

There are problems related to geometry and arithmetic check them out..Leave your comments on this post.